Életközeli élmények

Lélekhíd

Lélekhíd

Az életünk rövidebb annál, mint hogy végig nem csinált dolgokra pazaroljuk

2020. január 04. - FittAnyu

Ha lenne tortám ma, a szülinapomon, 54 gyertya lenne rajta. De nincs. Se torta, se pezsgős koccintás, mert hoztam egy döntést 2 napja. Január másodikán hirtelen felindulásból elmentem futni. Tél ide, ünnep oda, szinte már tömeg volt a futópályán. Közöttük olyan fogadalomtevők mint én is.

Évek óta figyelem, hol kívülről, hol belülről az újévi fogadalmak mágikus világát, és annyi tapasztalatom összegyűlt ez idő alatt, hogy pár napja én is indítottam egy nyilvános, 21 napos programot.

Mit tanultam eddig?

1. Csapatban jobb. Azzal, hogy másokkal is megosztod a céljaidat, tapasztalataidat, magadat támogatod. Mások miatt sokkal több dolgot hajlandók vagyunk megtenni, mint magunkért, és ha mások látják, ez egyszerűen jobb teljesítményre sarkall legtöbbünket. Ráadásul másokkal vállvetve, csapatban küzdeni könnyebb, mint magányos harcosként állni a nehézségeket. És ott van bónuszként az elismerés is.

2. Nem mindegy, hogy kívül vagy, vagy belül. Ha „csak” olvasol valamit, az kevésbé épül be és kevésbé lesz a sajátod, mintha ki is próbálod, alkalmazod. Az olvasottakat a cselekvés által gyúrod bele az életedbe.

3. Fontos, hogy legyen egy rendíthetetlen célod. Olyan cél, ami rugóként lő ki az ágyból, ha itt az ideje, és ami van annyira fontos, hogy az ismert és ismeretlen démonjaiddal, amik folyamatosan ellened fognak feszülni az utadon, szembe szállj miatta, érte.

4. A jutalomnak, ami lényegében a cél, elég csábítónak kell lennie ahhoz, hogy tegyél érte. Ha az eltérülések erősebbek, ha hangosabban szólnak hozzád, mint a vágyad, le fogsz térni az útról. Ezt úgy hívom, hogy szirénhangok. Fel kell, hogy vértezd magad ellenük egy jó, masszív füldugóval. :-)

5. A sajátos értelmezés félrevisz. Miközben olvasod ezeket a sorokat, bizonyára kialakul benned egy kép az egyet és egyet nem értés keverékéből. És amikor csatlakozol más emberekhez, még ha közös is a cél, ezt abba a közösségbe is beviszed. Keletkezik benned egy ellenállás, ami úgy szűri a szavakat, ahogy az neked szimpatikus. Azt mondják, minden nap csináld, te két napig csinálod, egy napig nem, mi baj lehet. Azt mondják, egyáltalán ne egyél ezt, te belecsipegetsz, végülis az nem evés, mondod.

6. Ott dübörög az egód, hogy ezt te jobban tudod, és úgy is csinálod. Nem az a baj, hogy gondolkodsz, hanem az, ha tanácsot kérsz, mert tudod, hogy szükséged van rá, még sem fogadod meg. Csirkepaprikást mondanak, de te megveszed a marhahúst.

7. Mindig, mindent meg akarsz érteni. Sokáig ez volt az egyik legnagyobb nehézségem, pedig ez nem csak fölösleges időpocsékolás, de folyamatosan ki is zökkent. Márpedig, ha jó tempóban akarunk haladni, ez ellenünk fog dolgozni.

8. És ha már a tempót említettem, nem mindegy, hogy milyen sebességgel haladsz. Gondolj arra, ha eléd kerül egy csalános, amin megkerülhetetlenül át kell vágnod, mi jobb, ha lassan, tyúklépésben haladsz át rajta, miközben mindig, minden sebed fölött egyesével keseregsz egy kicsit, vagy átrongyolsz?

9. Hagyod, hogy mások megmondják, mi a jó neked. Puszta szeretetből, óvásból, de „belemásznak az agyadba”, és kérés nélkül ontják a bölcsességet. És elbizonytalanodsz. Jó lesz ez így? Kell ez nekem? Észre sem veszed, és már ki is sodródtál a saját bulidból. De a jó hír, hogy minél több dolgot viszel sikerre, a megmondó emberek úgy fogynak. 

10. Nem hagysz kifutást a dolgoknak. Lehet, hogy amiben éppen benne vagy, még döcög, de ez nem jelenti, hogy dobd ki az ablakon. Ülj le, és gondold végig, mit tehetnél, hogy jobban menjen. Bízz magadban! Ha ismered J. K. Rowling, a Harry Potter regények írójának a történetét, akkor te is ismered honnan indult, és azt is tudjuk, hová jutott annyi visszautasítás ellenére.

11. Nem tervezel és nem méred az eredményeket. Olyan, mintha térkép nélkül indulnál ismeretlen hely felé és menet közben sem néznéd az útjelzéseket. Lehet, hogy pillanatnyilag ez megóv attól, hogy csalódás érjen, hiszen nem tévedhetsz el, ha nincs konkrét úti célod, de így el sem jutsz oda, ahová szeretnél.

12. Avasd be a környezetedet! Ha a családod, a főnököd, kollégáid tudják, hogy mikor számíthatnak rád és mikor biztosan nem, az nagyban megkönnyíti a dolgodat. Támogatást, együttműködést kérni nem ciki. Kommunikálj!

13. Jobbra, balra nézelődsz. Bármit csinálsz, lesznek, akik azt másképp csinálják. Ha buzgó internetező vagy, akkor zúdulnak rád a különféle sztorik, amik mögé kevés esetben látsz. Válaszd ki a saját célodat és rakd össze a saját utadat hozzá. Köteleződj el! És ehhez rendezd hozzá azt, amit olvasol, akit figyelsz, akit követsz, akitől tanácsot kérsz!

Ez a te életed, a te bulid!

 

futas.jpg

 

Szerinted lenne, akinek segítene ez az írás? Köszönöm, ha megosztod.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lelekhid.blog.hu/api/trackback/id/tr815393744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása